Ekonomi

Afet bölgesindeki üreticilere olumlu destek talebi

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Çok sayıda insanın hayatını kaybettiği bu büyük afette çiftçilerimizden çok şey çektik. Afet bölgesinde yaşayan çiftçilerimizin olumlu farklılıklarla desteklenmesi gerekiyor.”

Ülkemizde gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 9,1’i, tarımsal gayri safi yurtiçi hasılanın ise yüzde 15,1’i afet bölgesinden karşılanıyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, afet bölgesindeki üreticilerin olumlu farklarla desteklenmesi gerektiğini belirterek açıklamalarda bulundu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “TÜİK verilerine göre 2022 yılında 23,8 milyon hektar tarım arazisinin 3,8 milyon hektarı 11 ilde bulunuyor ve bu toplam tarım arazilerimizin yüzde 16,1’ine tekabül ediyor. üretim değeri 306,3 milyar, bölgenin bu değere katkısı yüzde 20,9 ile 64,1 milyar lira, bu da toplam bitkisel üretim değerinin beşte birinden fazlasına denk geliyor.

Doğan, “Çok sayıda canın hayatını kaybettiği bu büyük felakette çiftçilerimizden çok zarar gördük. Hayatta kalan üreticilerimiz de yakınlarını kaybetti. Maddi ve manevi büyük kayıplar veren çiftçilerimiz yaşam mücadelesi vermeye başladı. Üreticilerimiz, girdi maliyetlerinin çok yüksek olması ve afet nedeniyle borç yükü altına girenler, borçlarını ödeyemez hale geldiler. Ödeyemez hale geldiler.”

Doğan, açıklamalarına şöyle devam etti: “Gıdaya erişimin her geçen gün zorlaştığı bir dönemde, sürdürülebilir tarım için bahçelerde ve tarlalarda hasat yapılmalı, gıda tedarik zincirinin aksamaması için önümüzdeki dönem için eserler dikilmeli. sektöre ve ihracata sağladığı doğrudan veya dolaylı katkılarla ülke ekonomisinin en vazgeçilmez ve en değerli kollarının ortasında yer almaktadır.Tüm bu sebeplerden dolayı özellikle afet bölgesinde yaşayan çiftçilerimizin olumlu farklılıklar ile desteklenmesi gerekmektedir. Üretime devam etmeleri ve yeniden başlamaları için teşvik edilmelidirler” dedi. – ADANA

haber-tuzla.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu