Haber

BM, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşmasını Sona Erdirme Kararı Konusunda Uyardı

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı sona erdirme kararının küresel gıda fiyatları ve gelişmekte olan ülkeler üzerinde geniş kapsamlı bir etki yaratacağı uyarısında bulunarak Moskova’yı anlaşmaya geri dönmeye çağırdı.

Rusya’nın tahıl anlaşmasını feshetme kararının etkileri BM Güvenlik Konseyi’nde tartışıldı.

Rusya’nın anlaşmaya geri dönmesinin öneminin altını çizen çok sayıda üye ülke, yoğun çabalarından dolayı Türkiye ve BM’ye teşekkür etti.

Karadeniz’de sivil gemilere yönelik tehditler kabul edilemez.”

Burada bir konuşma yapan BM Genel Sekreterinin Siyasi ve Barış İnşa İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Rusya’nın aldığı kararın ardından küresel gıda fiyatlarının artmaya başladığına dikkat çekti.

DiCarlo, bunun en savunmasız toplumları etkileyen mevcut tarım, enerji ve mali krizleri şiddetlendirdiğine dikkat çekti.

Rusya’nın Ukrayna’daki limanlara düzenlediği saldırının gıda güvenliğine ek bir darbe vurduğuna işaret eden DiCarlo, saldırıların sivil can kayıplarına da neden olduğunu söyledi.

DiCarlo, “Karadeniz’de seyir halindeki sivil gemilerin hedef alınabileceği yönündeki tehditler kabul edilemez.” ifadesini kullandı.

Zaten çok tehlikeli olan durumu daha da tetikleyecek söylem ve faaliyetlerden kaçınılması gerektiğinin altını çizen DiCarlo, “Karadeniz’de askeri bir olaydan kaynaklanabilecek bir çatışmayı önlemek için her türlü önlem alınmalıdır. Aksi takdirde sonuçları hepimiz için çok kötü olur.” uyardı.

“Harika çabaları için Türkiye’ye teşekkür etmek istiyorum”

BM İnsani İşler ve Acil Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Koordinatörü Martin Griffiths, Rusya’nın kararının zaten çok zor durumda olan milyonlarca insanı etkilediğini belirtti.

Geçen yıl 22 Temmuz’da imzalanan anlaşmaların tarihi öneme sahip olduğunu hatırlatan Griffiths, Rusya’nın anlaşmayı feshetme kararının büyük bir hayal kırıklığı olduğunu kaydetti.

Griffiths, son gelişmelerin “endişe verici” olduğunu belirterek, “Çarşamba günü, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasından bu yana tahıl fiyatlarının en çok arttığı gün olarak kayıtlara geçti. Biz de bu etkiyi varsayıyorduk, şaşırtıcı değil.” dedi.

BM’nin tahıl ihracatını gerçekleştirmek için çabalarını sürdüreceğini belirten Griffiths, bunun için uluslararası desteğe ve diplomasiye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Griffiths, “Bu bağlamda, olağanüstü çabaları ve takviyeleri için Türk hükümetine teşekkür etmek istiyorum.” dedi. dedi.

Birçok kişinin Rusya’nın kararından dolayı üzüntü ve hayal kırıklığını dile getirdiğini hatırlatan Griffiths, “Ama 362 milyon insan için bu bir keder sorunu değil. Mesele onların, çocuklarının, ailelerinin geleceği. Üzgün ​​değiller, kızgın ve endişeliler, bazıları açlıktan ölecek, bazıları açlıktan ölecek.” sözünü kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu