Haber

Manisa Alaşehir’de Bağ Budama Çalışmaları Başladı

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde bağ budama hazırlıkları başladı. Üzüm hasat sezonunun sona ermek üzere olduğu bu günlerde, bağ budama ve halat kesme çalışmalarının yanı sıra bağ budama hazırlıklarına da başlandı.

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde Kurban Bayramı öncesi bıçak bileme tezgahı kuran 78 yaşındaki Mustafa Sargın, bağ budama ve halat kesme sezonunun başlamasıyla birlikte bağ testeresi ve çapraz testereyi bilemek için tezgahını açtı. 31 yıldır bıçak bileme ustası olan 78 yaşındaki Mustafa Sargın, her yıl tezgah kurduğu Soğuksu Mahallesi Murat Tosun Sokak’taki yerinde müşterilerine hizmet vermeye başladı. Kurban Bayramı öncesinde bıçak, tahra ve satır bileyen Mustafa Sargın, bağ budama ve halat kesme sezonunun başlamasıyla birlikte bağ testerelerini bilemeye başladı. Mustafa Sargın, “Alaşehir’in dünyaca ünlü Sultaniye bağlarında budama ve halat kesme mevsimi başladı. Testereyi bilemek sanat eseridir. Testerenin düzgünlüğü ustanın testere dişine bağlıdır. Değeri ise testerenin düzgünlüğüne bağlıdır. testereyi keskinleştirmek, testerenin düzgün kesmesidir. Testerede üç çeşit bileme vardır. Dişleri ince ise yeterince keser.” “İnsanı yormaz. Dişleri kalın olursa sıkışıp adamı yorar. Orta diş normaldir, düğüm yapılamaz. Bağ testeresini 20 TL’ye, köpek dişli testereyi ise 20 TL’ye satıyoruz. Çapraz dediğimiz 25 TL’ye. Burada hem bıçağı hem de testereyi biliyorum, satıyorum” dedi.

Bağını budamak için hazırlıklara başladıklarını ve testeresini bilemeye geldiklerini kaydeden çiftçi Sabahattin Geriş, “Sezon başladı. Testeremi bilemeye geldim. Alet düzgün olmazsa iş olmaz ve testere kesilir” dedi. verim düşer. Testere iyi bilenirse düğüm ve ip kesmek daha kolay olur, insanı yormaz.” . -MANİSA

manavgat-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu