Ekonomi

Sinop’ta bal verimi düştü: 500 liraya satılıyor

Sinop Merkez Arıcılar Birliği Başkanı Metin Oktay Fındık, iklim değişikliklerinin bal verimini olumsuz etkilediğini söyledi.

Fındık, açıklamasında kestane balının veriminin azaldığına dikkat çekti.

Geçen yıl 500 kilogram kestane balı hasadı yaptıklarını belirten Fındık, “Bu yıl ancak 80 ila 100 kilogram arasında kestane balı hasadı yapabildik. Bu arada arıcılık faaliyetlerimiz devam ettikçe maliyetler de arttı. Bu maliyetler kaçınılmaz olarak pazara da yansıdı. müşterilerimiz.” söz konusu.

Bu yıl bal üretimindeki azalmanın arılardan kaynaklanmadığını vurgulayan Fındık, şöyle devam etti:

“Kovan ve arı sayısı aynı. Ancak doğadaki bitki örtüsü sıcaktan dolayı susuz kaldığı ve çiçekler açmadığı için arılar çiçeklerden tatlı özsu toplayamıyor. Mayıs ayı itibarıyla bölgede yağış yok. yaklaşık 4 ay sürdü. Arının üreme ve oğul verme süresi yağışlı havalara denk geldi. Dolayısıyla doğada “Bu değişimler nedeniyle hem arılar hem de verimleri ciddi oranda azaldı.”

“Bu yıl en düşük fiyat 1000 lira ile 1500 lira arasında”

Fındık, bu yıl bal fiyatlarında geçen yıla göre ciddi bir artış olduğuna dikkat çekerek, “Geçen yıl kestane balını 600 liraya satıyorduk. Bu yıl en düşük fiyat 1000 lira ile 1500 lira arasında. Çiçek balının fiyatı 250 ile 500 lira arasında değişiyor, petek balı ise 250 lira, organik “Kara kovan balı 400 ile 500 lira arasında satılıyor.” dedi.

Sinop Merkez Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Özdemir de bu yıl bal veriminin düşük olduğunu belirtti.

Arıcıların yaptığı işin zahmetli olduğunu anlatan Özdemir, sahte ballara yönelik kontrolleri artırmak istediklerini vurgulayarak, “Üretici olarak bal üretmek için çok çalışıyoruz. Gerektiğinde günlerce yaylalarda uyuyoruz. Ancak Piyasadaki sahte balların önüne geçilmeli. Denetimlerin artırılmasını istiyoruz. Ayrıca insan sağlığı açısından da.” Kontroller son derece önemli.” sözlerini kullandı.

sefaatliajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu