Haber

AB, Türkiye ve Suriye için Donörler Konferansı düzenlemeye hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB) Komitesi, Türkiye’de yaşanan depremlerin ardından uluslararası toplumdan bağış toplamak için Mart ayında Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir Bağış Konferansı düzenleneceğini duyurdu.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve toplam 10 ili vuran 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye’ye yardım yağıyor. Avrupa Birliği (AB), depremler nedeniyle Türkiye’ye destek sağlamak amacıyla Mart ayında Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir Bağış Konferansı düzenlemeyi planladığını duyurdu. Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, “Bağışçılar Konferansı, bu hafta meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından uluslararası toplumu harekete geçirmeye yardımcı olacak. AB üye ülkeleri, komşu ülkeler, Birleşmiş Milletler (BM) üyeleri, uluslararası finans kuruluşlarının katılımına açık olacak.” Üst düzey konferansın amacı, Türkiye ve Suriye’nin etkilenen bölgelerinde bağışları koordine etmek ve yardım kaynaklarını artırmaktır.

Konferansa AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Varhelyi ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell ortaklaşa başkanlık edecek.

“Şu ana kadar 23 ülkeden 31 ekip gönderildi”

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada, herkesin depremlerle sarsıldığını belirterek, “Şu anda önceliğimiz mümkün olduğu kadar çok hayat kurtarmak için gece gündüz çalışmak. Bunun için AB’nin Sivil Savunma mekanizması hızla devreye girdi ve şimdiye kadar 23 ülkeden 31 arama kurtarma grubu ve 5 sağlık ekibi gönderildi.Ama biz şimdiden Türk ve Suriye halkına bir açıklama gönderiyoruz: AB sizin halkınızın yanında olacaktır. Çünkü bir halkın başına böyle bir trajedi geldiğinde kimse yalnız bırakılmamalı.”

“Eşi benzeri görülmemiş bir felaket”

AB Başkanlığı olarak planlanan konferansla ilgili açıklama yapan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, “Türkiye ve Suriye’deki deprem eşi benzeri görülmemiş bir afet. Can kaybı ve fiziki hasarın boyutu her geçen gün netleşiyor. Sonuçlar ortaya çıkıyor. İsveç, Avrupa Konseyi Başkanı olarak AB’nin yardımının bu felaket döneminde Türk ve Suriye halkının ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli olmasını sağlamak istiyor.” – BRÜKSEL

haberbasiskele.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu