Adana’daki deprem sonrası uzmandan önemli uyarı: Yola taş düşebilir!
Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.
Henüz tam analizlerimiz olmadığı için kesin bir şey söyleyemem ama yine de bu depremin Savrun fayı ile ilgili olduğunu düşünmüyorum.” Gökçeoğlu, eldeki bilgilerin depremin daha küçük bir fay üzerinde meydana geldiğini gösterdiğini belirtti.
Gökçeoğlu, 5.5 büyüklüğündeki depremin çok büyük olmadığını ancak ciddiyetle takip edilmesi gerektiğini belirterek, hasarlı binalara girilmemesi uyarısında bulundu.
Artçı şoklar nedeniyle yıkım tehlikesi!
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremde hasar gören binalardan kesinlikle uzak durulması gerektiğini vurgulayan Gökçeoğlu, “Bugünkü 5.5’lik depremle hasar arttı ve ağır hasarlı yapıların ileride artçı sarsıntılarla yıkılma riski var. Bu uyarıyı sadece Kozan Göksun için değil tüm bölge için yapıyorum. Kuzeydoğudaki Nurhak’a gidebilirsiniz, bu bölgelerin de etkilenme ihtimali var.” dedi.
Gökçeoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu faydanın stres transferi olduğunu söyleyerek bölgede bu fay kırılacak, şu anki bilgilerle mümkün görünmüyor. Adana’dan geçen bir fay yok ama çevresinde çok sayıda diri fay var. Adana’nın en büyük talihsizliği bu faylardan ziyade zemin koşullarının oldukça kötü olması, şehir alüvyon havzası üzerine kurulu olduğu için Adana depremleri çok uzakta olmasına rağmen çok şiddetli hissediyor.”
Gökçeoğlu, bu depremlerin vatandaşları korkuttuğunu ancak yeterli mühendislik hizmeti almış yapıların depremde can ve mal güvenliğini tehdit etmediğini söyledi.
‘Bingöl Yedisu fayında deprem beklentimiz var’
Bu büyüklükteki bir depremin daha büyük bir depremi tetiklemesinin mümkün olmadığını belirten Gökçeoğlu, ancak Türkiye sınırları içinde 550’den fazla tanımlı aktif fay olduğunu, deprem üretecek 6 büyüklüğünde bilinmeyen büyüklüğe sahip yaklaşık 700 fay olduğunu söyledi.
Gökçeoğlu, bu fayların zaman zaman deprem üretip kırması çok doğal olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
“Adana Kozan depremi oldukça büyük bir deprem olsaydı neleri tetikleyebileceğini konuşabilirdik. Ama şimdi bunun üzerinde durmaya gerek yok. Ancak Bingöl civarındaki Yedisu fayının ömrünü tamamlamış olduğuna dikkat çekmek isterim. Burada bir deprem beklentimiz var. İstanbul ve Marmara Bölgesi’ni etkileyecek bir deprem beklentimiz var. Ege Bölgesi’nde İzmir’i etkileyecek çok uygun depremler var.”
‘Taş düşme tehlikesi var’
Bölgenin dağlık olduğuna ve sosyal medyada “yamaçlarda bir miktar toz yükseliyor, çevrede toz bulutları oluşuyor” görüntülerinin dolaşdığına dikkat çeken Gökçeoğlu, bunun dağlık bölgelerde biriken kuru molozların hareketinden kaynaklandığını söyledi.
Gökçeoğlu, “Bölgede çok önemli bir kaya düşmesi tehlikesi var. Dağlık yollarda hareket halindeki araçların özellikle çok yavaş gitmesini tavsiye ediyorum. Son bir tavsiye olarak da hasarlı binalardan uzak durmanızı tavsiye ediyorum.” söz konusu.
‘Ülkemizde 3-4 yılda bir ciddi depremler oluyor’
Bölgede iyi mühendislik hizmetlerinin kullanılması halinde depremlerin en az hasarla atlatılabileceğini belirten Gökçeoğlu, şöyle konuştu:
“Mühendislik hizmetlerinin yanlış kullanılması sonucunda her depremde ülke gündemi başka yere gidiyor. Ülkemizde 3-4 yılda bir önemli depremler oluyor. Orta zamanlarda ise yine 5-6 büyüklüğünde büyük depremler oluyor. Belediyelerin hükümetle birlikte çalışarak sorunu çözmesinde can ve mal güvenliğimiz ve ülke ekonomisi açısından fayda var.”