Sağlık

Safra Kesesi Hastalıkları Kadınlarda Daha Sık Görülüyor

genellikle şiddetli karın ağrısı Hastalıkla kendini gösteren safra kesesi ve safra yolları hastalıkları toplumda sıklıkla görülmektedir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülen safra kesesi hastalıklarının nedenleri arasında; aile öyküsü, ileri yaş ve obezite gibi faktörler. Cerrahi yöntemlerin kullanıldığı bu hastalıklar ERCP olarak bilinen “Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi” tekniği ile tedavi edilebilmektedir. ERCP tekniğinin hastaya sağladığı avantajların başında hastanın organ ve bağırsak kaybı yaşamaması, sürecin daha hızlı ve kolay uygulanabilmesi, hastanın günlük hayatına geri dönmesi gibi durumlar gelmektedir. daha kısa bir süre. Üzgün. Dr. Ömer Kurt, ERCP formülünün safra kesesi ve safra yolları hastalıklarında kullanımı hakkında bilgi verdi.

Safra Kesesi Hastalıkları Kadınlarda Daha Sık Görülüyor

Gebelerde ve doğum kontrol hapı kullananlarda daha sık görülmektedir.

karaciğerde Üretilen safranın depolandığı safra kesesi mide ile bağlantılıdır ve tüketilen gıdaların sindirilmesine yardımcı olmak için bu safrayı duodenuma boşaltır. Safra kesesi veya safra yollarında zaman zaman farklı bozukluklar ortaya çıkabilir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülen safra kesesi hastalıkları, hamilelerde veya doğum kontrol hapı kullananlarda daha sık görülür.

Öğretmenler Ek Ders Ücreti Ödenmiyor !

Ancak ailesel geçiş, ileri yaş ve obezite gibi faktörler hastalığın görülme sıklığının artmasına neden olmaktadır.

Taşlar, Çamur ve Tümörler Tıkanıklığa ve Daralmaya Neden Olabilir

Safra kesesindeki rahatsızlıklardan biri de safra kesesinde oluşan çamur ve taşlardır. Çamur ve taşlar bazı durumlarda safra kesesinin çıkışını tıkayabilir. Bu tıkanıklık kesenin boşaltılamaması nedeniyle şiddetli ağrılara neden olabilir. Safra kesesindeki basınç, safra kesesinin çıkışını tıkayan taşları ve çamuru duodenuma yani safra kanalına kadar iter ve safranın bağırsağa akışını engeller.

Safra ile ortaya çıkabilecek başka bir problem tümörlerdir. Safra yollarının tümörleri kanal şeklindeki kısımda gelişerek yolu tıkayabilir. Ancak komşu organlardaki tümörler ve lenf nodu büyümeleri dış basınç uygulayarak safra kanalını daraltabilir ve safra akışını engelleyebilir.

Safra Kesesi Hastalıkları Kadınlarda Daha Sık Görülüyor

Ağrılı Karın A Ağrı En Yaygın Belirtidir

Taş, çamur veya tümörlerin neden olduğu darlık ve tıkanıklıklarda şikayetler safra akışının tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Safra içeriğindeki bilirubinin eksikliğinden kaynaklanan ve dışkıya renk veren açık renkli dışkı; titreme safra ve safra yolları hastalıklarının belirtilerinin ortasında yer alır.

Gelişmiş Görüntüleme Prosedürleri Teşhise Yardımcı Olur

Semptom şikayeti olan hastalara uygulanacak kan tahlilleri ve görüntüleme yöntemleri ile tanı konulabilir. Görüntüleme yöntemlerinden ultrason ile tanı konulabileceği gibi birçok hastada safra yollarının değerlendirilmesi için Endoskopik Ultrason (EUS) veya safra yolları MRG (MRCP) formülü gerekebilir.

ERCP İşlemi Gerektiğinde Tekrar Edilebilir

Safra yollarında taş, çamur ve tümörlerin neden olduğu tıkanıklık ve darlıklar ERCP olarak bilinen Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi ile tedavi edilebilmektedir. Endoskopide kullanılan cihaza benzer bir cihazla anestezi altında uygulanan ERCP yönteminde hastanın duodenumuna ağız yoluyla ulaşılır. Girilen yerin doğruluğu kılavuz tel ve işlem sırasında anında çekilen röntgenler ile teyit edildikten sonra darlık ve tıkanıklığın seviyesi ve yeri belirlenir. Giriş yeri içeriden yapılan bir kesi veya balonla büyütülür. İşlemin nedeni taş ve çamur ise cihazın kanalından çeşitli aletler ilerletilerek taş ve çamur uzaklaştırılır. İşlemin nedeni daraltma olduğunda, yolu genişletmek için plastik veya metal bir stent yerleştirilir. Gerekirse bu işlem tekrarlanabilir.

ERCP İle Bu Hastalıklardan Daha Rahat Kurtulabilirsiniz

  • ERCP hem tanı hem de tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
  • Safra kesesi ve safra yolları hastalıkları büyük ve güçlü ameliyatlara gerek kalmadan girişimsel olarak tedavi edilir.
  • Hasta organ ve bağırsak kaybından korunur.
  • Diğer alternatif tedavilere göre daha hızlı ve kolay uygulanır.
  • Hastaların iyileşmesi ve hastanede kalış süreleri kısalır
  • Hastada rastgele bir kesi yapılmadığı için yara iyileşmesi, enfeksiyon, ağrı ve kanama gibi komplikasyonlar daha düşüktür.
  • Genel anestezi kullanılmadığı için hasta daha konforlu bir süreç geçirir.
  • Güvenli bir iş ile ERCP, gerektiğinde ilk denenen rutin bir uygulama haline geldi.

(BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu